Hvor ofte taler I om kulturen på din arbejdsplads? Gør I som de fleste andre, så gør I det kun sjældent, fordi kulturen er så indgroet hos hver enkelt, at den bare ”er der”.

Men hvis du nu alligevel skulle fortælle lidt om kulturen på netop din arbejdsplads, hvilken historie vil du så fortælle? Er det den positive historie om en god og rummelig kultur, hvor der er højt til loftet, plads til at fejle og stor tillid? Eller er det historien om en kultur, der presser fra alle sider, måske med et højt sygefravær, dårlig trivsel og svingende eller manglende tillid?

Prøv lige at bruge et par minutter til at tænke det igennem – blot et par minutter er alt hvad jeg beder dig om at bruge på det. For du kender allerede svaret, du ved det godt og kan på ganske kort tid komme med et klart svar på spørgsmålet, netop fordi kulturen ligger så dybt i hver enkelt.

Prøv dernæst at give kulturen en af følgende to overskrifter:

Er det en sig-til-kultur, hvor man tør tale åbent med hinanden, hvor der er en høj grad at tillid alle i mellem,  hvor der rart at være, og hvor man sagtens og helt uden risiko, kan sige til og bede om hjælp når opgaver stiger en over hovedet, hvis man privat er presset eller hvis man har brug for sparring.

Eller er det en sig-fra-kultur, hvor man hele tiden skal præstere og yde, hvor der er høje forventninger, lav tillid og stor kontrol, og hvor man er bange for at spørge ens kolleger om hjælp fordi alle lurerpasser?

Er kulturen på din arbejdsplads en du er glad for? Stolt af? Trives ved og åbent tør rose?

Eller er kulturen på din arbejdsplads en du er træt af? En du vil have ændret? En du gerne vil væk fra? Eller en du måske gerne vil udfordre? Og tør du udfordre kulturen? Tør du gå i front og sige, at kulturen ikke er sund?

Der, hvor man bedst mærker kulturen er netop når den bliver udfordret, hvilket typisk sker når der kommer nye til. For hver har deres egne erfaringer, deres egne kulturoplevelser med i rygsækken, som er deres ståsted i den nye virksomhed indtil de har lært den nye kultur at kende. Først der, tør de tømme rygsækken og lægge noget andet i.

Men hvad nu hvis den kultur de har med sig, faktisk er en spændende og god kultur, en kultur med elementer der faktisk kunne skabe værdi på arbejdspladsen, og som dermed ville gøre noget godt for en?

Hvad nu hvis man sammen kikker på hvad der ligger i rygsækken af interessante ideer eller anderledes måder at gribe tingene an på? Det kunne jo være at man derved fik tilført noget nyt og godt til kulturen, som pludselig kan være med til at skabe en positiv udvikling frem for det modsatte, og så ville det måske være en interessant rejse man derved kom med på, hvis altså blot den fik lov til at få liv.

Måske er det netop det, man skal lade ideerne få. Liv. Så vil man med ihærdighedens kraft og over tid sagtens kunne ændre en kultur.

Så hvad har I? En sig-fra-kultur eller en sig-til-kultur? Tænk lige over det – jeg håber på det sidste.