Flere og flere bliver desværre ramt af stress. Det betyder, at flere pludselig står i en situation hvor kontrollen er røget, og hvor man ikke aner hvad man skal stille op. Ofte går man til lægen og får en sygemelding for en længere periode, måske en henvisning til en psykolog, måske en recept på noget beroligende medicin så man kan falde i søvn om aftenen eller sågar lykkepiller hvis ens stress går over i en depression. Summa summarum så er stress noget, der er omkostningsfuldt både for den, der bliver ramt af det, for arbejdspladsen der mangler en medarbejder og for samfundet generelt, for hvad nu hvis medarbejderen ikke kommer tilbage, ikke længere magter sit arbejde, derefter fyres og skal på offentlig forsørgelse? En ren deroute for den stressramte, der nu har langt vej tilbage i job.

Heldigvis er det langtfra altid sådan det går. Heldigvis kommer mange hurtigt tilbage. Heldigvis har mange en arbejdsgiver, der tager vare på en, der hjælper og støtter så man kommer tilbage i et tempo man kan håndtere og til nogle arbejdsopgaver man kan overskue.

Men det starter tidligere end det. Det starter med et aktivt fokus på den gode trivsel, det gode arbejdsmiljø på ens arbejde – det er her, der for alvor skal være fokus hvis stress skal bekæmpes. Vi kan sagtens i en periode have travlt – det har vi alle sammen – men når travlheden går hen og bliver en belastning, er det for alvor et problem.

Et godt arbejdsmiljø – hvordan?

Et godt arbejdsmiljø er ikke noget, der kommer ud af det blå. Det er noget, der skal arbejdes aktivt med og for – hele tiden. Et godt arbejdsmiljø er noget, man skal have strategier for at skabe. Et godt arbejdsmiljø kommer gennem målrettede og helhjertede indsatser med tydelige fokusområder.

Det koster penge at skabe et godt arbejdsmiljø. Der skal penge til, hvis det gode arbejdsmiljø skal sikres. Men det er ingenting i forhold til det, det koster hver gang en medarbejder må sygemeldes med stress. Ingenting. Så arbejdsmiljø og hverdagstrivsel er noget, der er værd at arbejde på, med og for. Det betaler sig, endda rigtig godt – endda så godt at det er den bedste investering din arbejdsplads kan foretage.

Den lille hurtige – hvad gør I?

Så brug lige 5 minutter på at se på hvad I gør på jeres arbejdsplads, der skaber trivsel, der skaber glæde, der skaber et godt arbejdsmiljø. Hvad skaber og hvad hæmmer.

Jo mere i er jer bevidste om det, jo bedre strategier kan I lave – strategier der skaber det gode arbejdsmiljø, og som giver gode og attraktive arbejdspladser, som man gerne vil være en del af.

Det betaler sig.